48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland

 

Translate (cookies necessary):

Uniform

Ons uniform is vrijwel identiek aan het destijds door de Canadezen gedragen uniform. Ook zij droegen (en dragen nu nog steeds) twee verschillende kilts. De pipers dragen de kilt van de Stewart of Fingask en de drummers die van de Davidson-clan. Elke clan heeft zijn eigen Tartan (patroon). Er zijn over de hele wereld meer dan 30.000 verschillende Tartans bekend. Bij de links vindt u interessante sites over Tartans. Wist u trouwens dat er in zo'n kilt ongeveer 7 meter stof zit en dat hij enkele kilo's weegt?

De Stewart of Fingast tartan is bijna identiek aan de Drummond Perth. Het was een van de waardevolle relikwieën in 1745, gekoesterd door de Murray - Threipland familie van Fingask. Er werd gezegd dat het patroon afkomstig is van een mantel van Prins Charles Edward, die zijn mantel achter liet in Fingask, na zijn verblijf daar in 1745.

D.C.Stewart noemt de Davidson tartan, 'de meer recente Davidson', en de basis voor het Henderson tartan. Deze tartan werd in 1893 geïntroduceerd door zijn vader D.W. Stewart, in een prachtig geïllustreerd boek, 'Old and Rare Scottish Tartans', waarin elke staal werd geweven in zijde. Deze versie mist de witte streep die je tegenkomt in de collectie van de “Highland Society” van Londen en de Moy Hall collectie. Uniek onder tartans, is dat er sprake is van een 'halve' Davidson en een 'dubbele' Davidson.

Steward                               Davidson