48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland

 

Translate (cookies necessary):

Ross Stewart

Pipe Major J.Ross Stewart uit Toronto was de man, die in 1993 door voorzitter en oprichter Gerrit Ham benaderd werd om instructie te geven aan onze Band op het gebied van muziek, exercitie, uniform en houding. Hoewel Ross 10 jaar lang Pipe Major was geweest van de beroemde “48th Highlanders of Canada, Pipes and Drums”, lag ook de kleine beginnende Hollandse band hem na aan het hart. Vele jaren kwam hij in april naar Apeldoorn naar zijn vaste logeeradres bij de familie Bosman en met veel geduld en humor - maar toch met straffe hand - zette hij de zaak op het goede spoor.

Hij kon eindeloos verhalen vertellen over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over muziek van Pipebands en met zijn innemende persoonlijkheid wist hij menig startend Bandlid te motiveren. Hij organiseerde de herdenkingen op de Canadese begraafplaats op de Holterberg, was aanwezig bij het ontsteken van de bevrijdingsvlam in het Oranjepark en liep of reed mee in de grote parades, al zwaaiend en roepend: “IK BEN ER WEER!!”.

Ook bezocht hij scholen om over de oorlog te vertellen, waarna hij iedereen vermaakte met grappige spelletjes en Hollandse liedjes op de doedelzak als “Sarie Marijs”, “Daar bij die molen” en zelfs “Zie ginds komt de stoomboot”! Vanuit Canada was hij altijd bereid om informatie en advies te geven en wat we ook nodig hadden, van hem of van het Regiment, het werd onmiddellijk geregeld. Hij was er trots op ons op weg te helpen om een Levend Monument te zijn voor diegenen, die tijdens de 2e wereldoorlog voor onze vrijheid gevochten hebben.

Na een periode van afnemende gezondheid is hij in januari 2001 overleden. Zijn naam en de vele goede herinneringen zullen altijd onlosmakelijk aan onze band verbonden blijven.