48th Highlanders of Holland Pipes and Drums Apeldoorn

48th Highlanders of Holland

 

Translate (cookies necessary):

Bandgeschiedenis

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, zoals onze naam volledig luidt, werd in Apeldoorn opgericht op 15 januari 1991. In 2022 bestaat onze band dus 31 jaar. Een aantal enthousiaste streekgenoten nam toen het initiatief om een levend monument op te richten. Een monument, omdat ze iets terug wilden doen voor de bevrijders van Apeldoorn en omstreken.

Deze plaats en zijn omgeving werden in de eerste helft van april 1945 bevrijd door met name het Canadese leger, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor het Regiment 48th Highlanders of Canada. Dat regiment had een eigen pipeband. De spelers van deze band hebben ook hun deel in de strijd geleverd.

 

 

Velen van hen zijn in die aprildagen hier gesneuveld en gaven hun leven voor onze vrijheid. Ieder jaar nog komen oud-strijders uit Canada naar ons land en naar onze omgeving om hen te herdenken en te gedenken. In de maand april organiseren wij jaarlijks een herdenking voor de gesneuvelde Canadese militairen en in het bijzonder de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten.

Omdat wij blij zijn met onze vrijheid en omdat wij iets terug willen doen, is ons credo:

"We do remember"

Omdat wij nooit willen en mogen vergeten...

 

Onze band heeft een verbintenis met het Regiment 48th Highlanders of Canada en draagt nog steeds hetzelfde uniform als door het Regiment werd gedragen toen zij Apeldoorn hebben bevrijd. Uiteraard is hiervoor toestemming verleend door het Regiment 48th Highlanders of Canada. Wij verlenen onze medewerking aan herdenkingen en diverse muzikale evenementen, zoals bijvoorbeeld taptoes in zowel binnen- als buitenland.

 

Onze regimentstune Highland Laddie, The Regimental

 


 

48th Highlanders of Holland in vogelvlucht...

 

 

Impressie van de herdenking in Holten...