Artikelindex

 

Taptoe Apeldoorn. 

Apeldoorn viert in 2020 haar 75 jarige bevrijding met een tweedaags evenement bij Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen, maar een defilé zit er niet meer in.

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei zijn de voorterreinen van Paleis Het Loo gevuld met een groot herdenkingsevenement. Er wordt onder meer een Canadees legerkamp opgetuigd met oude voertuigen en figuranten, er zijn optredens en een expositie. Op zaterdagavond 9 mei is er een taptoe, waaraan onze band zal deelnemen. <Meer...>

 


Optreden na "Joyeux Noël" Zutphen.

In De Wijngaard (Protestantse Gemeente Zutphen) werd op 12 december de film Joyeux Noël getoond. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal over hoe in de eerste wereldoorlog, die bekend staat om zijn gruwelijke gevechten, op Kerstavond soldaten van verschillende nationaliteiten samen Kerst vierden. Na afloop van deze film werden de bezoekers verrast doordat door onze band de tune "I'm dreaming of Home" werd gespeeld. Vervolgens hebben wij nog een aantal tunes gespeeld in de kerkzaal. Het was voor zowel de bezoekers als voor de bandleden een geweldige avond. Onderstaand een weergave vanuit het kerkblad.

 


Lichtjes op Oorlogsgraven. 

Op kerstavond 2019 plaatsen schoolkinderen op alle graven van de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken.

Naast Holten zijn er in de loop der tijd diverse andere locaties bij gekomen waar ook lichtjes op oorlogsgraven worden geplaatst.... <Meer...>

Holten Kerstavond

 


Internat. Taptoe België.

Het is het grootste en meest plezierige internationale muziek- en dansevenement in België. Zij leveren uitzonderlijke en inspirerende muziek van over de hele wereld. Bands en artiesten, van kleine groepen tot grote namen, komen samen in één arena om hun beste tot nu toe te presenteren. Deze taptoe wordt jaarlijks gehouden in oktober en vindt plaats in Oostende en Lommel. Voor onze band begon het in 2017. Toen ontvingen wij voor het eerst een uitnodiging voor de Internationale Taptoe België. Onze band heeft destijds de uitnodiging graag aanvaard en ook dit jaar (2019) weer meegedaan aan de taptoe in Oostende en Lommel. <Meer...>

Inter. Taptoe België 2019

Massed Pipes and Drums ITB 2019

 


Herdenking Exodus.

Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en omgeving, alsook uit delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 22 september (officiële afkondiging op 24 september) trokken de burgers vanuit Arnhem in noordelijke richting, zowel over Groenendaal (oude Arnhemseweg) als over Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Om deze gebeurtenis te herdenken liepen op 27 september 2019 mensen vanuit Huissen naar het stadhuis in Arnhem, zoveel mogelijk in kleding die past bij de gebeurtenissen van september 1944. Met bussen ging het daarna naar Beekbergen. Daar trok opnieuw een stoet rond, onder meer met paarden en boerenkarren, zoals ook in ‘44 gebeurde. Leerlingen van openbare basisschool Beekbergen deden hieraan mee. Vervolgens was er een herdenking bij het monument in deze plaats. Iemand die de exodus als kind meemaakte heeft een toespraak gehouden. Vervolgens ging het gezelschap naar het centrum van Apeldoorn. Daar trok de stoet door een deel van het centrum, om te eindigen bij CODA.

Ook plaatsen op de Veluwe, zoals Putten, Ermelo en Nunspeet, werden bij de herdenking betrokken. 2 Pipers en een drummer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben hieraan hun medewerking verleend.

Exodus 2019

 


Airborne dropping.

Op zaterdag 21 september vond weer de jaarlijkse dropping op de Ginkelse heide plaats.

Tijdens de Airborne-herdenking worden de strijders herdacht die 75 jaar geleden een vergeefse poging deden om Nederland nog voor de winter te bevrijden. Onder meer door de dropping op de Ginkelse Heide. De Slag om Arnhem ging uiteindelijk verloren. In aanwezigheid van de laatste veteranen worden met de herdenking de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument op de Ginkelse Heide. Bij de dropping was ook één van onze pipers als parachutist aanwezig, namelijk Paul Raymann.

 


Dhr. Mr. G.J. de Graaf beschermheer.

Op 10 september 2019 is de heer Mr. G.J. (Fred) de Graaf geïnstalleerd als beschermheer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

De heer De Graaf draagt onze band al vele jaren een warm hart toe en onze onderlinge band is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden. Wij zijn er ontzettend trots op dat hij de taak van beschermheer op zich heeft willen nemen.

Installatie beschermheer 48th

 


Herdenken en vieren Souchez.

In het weekend van 31 augustus en 1 september zijn wij weer in Souchez aanwezig geweest om, samen met onze vrienden van de Somme Battlefield Pipe band deel te nemen aan de herdenkingen en festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid in Souchez en omgeving (Frankrijk). Het was wederom een indrukwekkend weekend.

 


75 jaar D-Day.

1944 – 2019 : 75ste Herdenking van de Invasie en de Slag om Normandië. Internationale herdenkingen, gigantische vuurwerkshows, droppings, vrijheidsfeesten, etc… In 2019 staan er heel wat evenementen op het programma, omdat we dan voor de 75ste keer de Invasie en de Slag om Normandië herdenken. Om de vrijheid te vieren! Op uitnodiging van de Somme Battlefield Pipe Band hebben een aantal van onze leden, samen met hen, deelgenomen aan verschillende festiviteiten in Arromanches en omgeving. Een korte video is HIER te bekijken.

Day Normandië

 


Veteranendag Zutphen 2019.

Op 25 mei was de Zutphense IJsselkade het toneel van de jaarlijkse Veteranendag. Bezoekers konden diverse militaire voertuigen bezichtigen en lopen langs stands van militaire instanties. Voor een natje en een droogje konden zij terecht op een horecaplein. Voor de kinderen was er een ‘Toe Doe-kaart’, waarmee zij aan verschillende activiteiten mee konden doen en iets lekkers konden verdienen. En uiteraard maakten aan het eind van de middag de veteranen hun opwachting.

Onze band zorgde voor een muzikale omlijsting van het spektakel. De video kunt u HIER bekijken.

 Veterandendag Zuthpen

Foto: T. Mol

 Herdenking in Holten en Optreden Airborne Museum.

Op zondag 14 april werden de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Omdat wij dit jaar tevens de 20 jarige vriendschap vieren met de Somme Battlefield Pipe Band, hebben onze vrienden ons bij deze herdenking ondersteund.

Op zaterdag 13 april heeft onze band, samen met de Somme Battlefield Pipe band een optreden verzorgd bij het Airborne Museum.

U kunt de foto's en video's HIER bekijken.

Airborne Museum 2019

Foto: T. Mol

Herdenking Holten 2019

Foto: W. van Dijken

 


 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

Onze band zal in 2019 en 2020 deelnemen aan diverse herdenkingen en festiviteiten in binnen- en buitenland. In onze agenda wordt u hiervan op de hoogte gehouden. 

 


Remembrance Day.

Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

Een kunststof klaproos (poppy) De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt.... <meer>

 


Internationale Taptoe Lommel.

Op 13 en 14 oktober is onze band onderdeel geweest van de Internationale Taptoe België in Lommel. Een unieke ervaring om met de beste Showbands, Pipes & Drums, dansers en solisten uit de hele wereld een onvergetelijke show neer te zetten.

In onze rubriek Foto's en video's vindt u de foto's en video van dit evenement en op ons Weblog leest u het verhaal achter de schermen.

Klik op de foto voor meer informatie. 

 

 


Optredens in Souchez. 

Van 31 augustus tot 2 september vierden de steden Souchez en Lens-Liévin een eeuw beëindiging van de Eerste Wereldoorlog. In het kader van die herdenking bood men een rijk gevuld en gevarieerd programma: militaire parades en concerten door fanfares en pipe bands. Eén en ander in de geest van die tijd. Zo droegen bewoners de kleding uit die tijd en rijden er veel (militaire) voertuigen rond. Via Facebook, Twitter en ons Weblog kon u met ons mee op tournee. Een video-impressie van ons optreden vindt u HIER en de foto's zijn HIER te bekijken.

 

 48th Highlanders of Holland SBPB Souchez 2018

  


Exodus wandeltocht 2018 (juni 2018).

Op zaterdag 30 juni 2018 was het weer zover, "het Exoduswandelevenement". Met voor elk wat wils, dus afstanden van 5, 10, 17, 25, 42 en dit keer zelfs de 50 kilometer. Dit jaar een bijzondere uitbreiding van het Herinneringslandschap met het 7 kilometer lange Goudsbloem Pad voor de lange afstanden. 3 Pipers van de 48th Highlanders of Holland hebben hun medewerking verleend.

Media: U kunt hier een korte video-impressie bekijken van de herdenking bij het massagraf en de foto's kunt u hier bekijken. Omroep Lingewaard heeft een reportage over deze wandeltocht gemaakt. Hier kunt u de uitzending bekijken.

 

Foto: Wim Woudt

  


Vieren van onze vrijheid (mei 2018).

Op 5 mei was het een prachtig zonnige dag. En uitgerekend op die dag mochten wij onze medewerking verlenen aan de herdenking in Beekbergen en aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Het was een dag met veel zon, muziek en heel veel vrolijke mensen. Een prima dag om de vrijheid te vieren, die wij hebben gekregen dankzij het offer van onze bevrijders. Van een groot aantal bevrijders zelfs het ultieme offer.

 

Foto’s gemaakt door John Tanasale (stg 4-5 mei Beekbergen) zijn te bekijken in ons album.

De video is te bekijken via deze LINK.

 Bevrijding van Apeldoorn (apr 2018).

Op dinsdag 17 april is het 73 jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd. Bij het Sluisje is deze bevrijding herdacht. Er waren diverse sprekers en er werden bloemen gelegd bij het monument, o.a. door burgemeester Berends. Dit monument is geadopteerd door de kinderen van de PC basisschool Prinses Margriet. Meer informatie over de bevrijding van Apeldoorn vindt u HIER

 

RTV Apeldoorn heeft een item aan de herdenking gewijd. U kunt de video HIER bekijken. In de rubriek Foto's en Video's vindt u de link naar de foto's. 

 


Herdenking Lieren (apr 2018).

De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op dinsdag 17 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

 

 

Foto's van de ochtend en de avond: John Tanasale

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


Herdenking OBS Oosterhuizen (apr 2018).

Op 16 april werd door de OBS Oosterhuizen de bevrijding van Oosterhuizen herdacht. Door de directrice werd de herdenking geopend, waarna door alle kinderen een bloem bij het monument werd gelegd. Er werden gedichten voorgelezen en door kinderen van de school werden de vlaggen van Canada en Nederland zeer respectvol gehesen. Daarbij werden de volksliederen door 2 pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums gespeeld.

 

De foto's zijn HIER te bekijken. 

 


200 jaar Openbare Basisschool Beekbergen (apr 2018).

In april 2018 vierde de OBS Beekbergen haar 200 jarig bestaan. Op 14 april werd een reünie georganiseerd, welke werd geopend door Burgemeester Berends van de gemeente Apeldoorn. Door onze band werd deze opening muzikaal omlijst.

 

Foto: Megan Hachmang

 


Herdenking in Holten (apr 2018).

Op zondag 8 april werden de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Deze herdenking werd georganiseerd door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. <meer info>

 

 


Bestuurswijziging (mrt 2018).

Tijdens onze Algemene Leden Vergadering is Jacob van Rijsbergen afgetreden als algemeen bestuurslid van onze band. Hij wordt opgevolgd door Harry van Ee. Jacob heeft deze functie 13 jaar uitgeoefend. Gelukkig blijft hij onze band versterken als spelend lid.

 

 


Optreden in Woon Zorgcentrum De Boskamp in Epe (feb 2018).

Op 6 februari mochten wij op uitnodiging van het Woon Zorgcentrum De Boskamp in Epe, voor de bewoners een muzikale avond verzorgen. Naast de bewoners waren ook een aantal inwoners van Epe aanwezig. Wij vinden het altijd een voorrecht om voor deze generatie, die in hun jeugd vaak voor de eerste keer de klanken van de doedelzak hebben gehoord, op te mogen treden. Zowel de gasten als de bandleden hebben genoten van deze avond. De foto impressie van deze avond kunt u HIER bekijken.

Foto’s : T. Mol

 


Burns Supper en nieuwe Leading Drummer (jan 2018).

Op 23 januari hebben wij traditiegetrouw Burns Night gevierd. Het was (ook traditioneel) een zeer geslaagde avond, waarbij wij onze koks Jan Scholten en John Fundter weer een compliment kunnen maken voor het voortreffelijke diner. Tijdens deze viering is Tristan Hachmang officieel benoemd tot onze nieuwe Leading Drummer. Wij wensen hem veel succes en vooral plezier toe in zijn nieuwe functie.

 


Herdenken en vieren 2018.

In Apeldoorn en omgeving worden er herdenkingen en vieringen gehouden rond 17 april en landelijk herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums verleent aan een aantal van deze herdenkingen haar medewerking en organiseert daarnaast zelf de herdenking van de gesneuvelde Canadese militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada in Holten. .... <meer info>

 


Jaar van Verzet 2018.

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. De aangesloten organisaties belichten het verzet binnen hun reguliere programma .... <meer info>

 


Lichtjes op Oorlogsgraven 2017.

Op kerstavond plaatsten schoolkinderen op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten op alle graven brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Mevrouw Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar. De Holtense Stichting 'Welcome Again Veterans'.... <meer info>

 


Remembrance Day 2017.

Jaarlijks op 11 november is het Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day. Dit is in het Verenigd Koninkrijk en andere de landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.'


 


Veteraan Greene overleden (94 jr).

Eén van de meest markante veteranen van de bevrijding van Gelderland is afgelopen week overleden. Legerpredikant Robert Greene is 94 jaar geworden. Hij is in Canada in zijn slaap overleden. Bij de defilés die in Apeldoorn zijn gehouden trok Greene de aandacht, onder meer door staand uit volle borst het Wilhelmus te zingen. Op zijn beurt had Greene Apeldoorn - en de rest van Nederland - in zijn hart gesloten. Zowel vanwege .... <meer info>

 


Herdenkingen Souchez en omgeving  (sep 2017).

Op uitnodiging van de Somme Battlefield Pipe Band zijn wij in het weekend van 1 t/m 3 september te gast geweest in Souchez (Noord Frankrijk). Wij namen daar deel aan diverse herdenkingen en festiviteiten. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Herdenking en Taptoe Passchendaele  / Passendale  (aug 2017).

Van 31 juli tot 20 augustus 1917 waren drie van de vier grote Schotse eenheden, de 9e Divisie, inclusief de 1e (en enige) Zuid-Afrikaanse Brigade, de 15e en de 51ste Divisie, haast gelijktijdig in de Slag bij Passendale (Passchendaele) betrokken. Onze band heeft daar deelgenomen aan de herdenking en taptoe. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Herdenking slachtoffers Japanse bezetting  (aug 2017).

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting.... <meer info>

 


Canada 150 (juni 2017).

Canada bestaat dit jaar 150 jaar. In verband met dit jubileum worden er wereldwijd verschillende evenementen en feesten georganiseerd. Op donderdag 29 juni is het jubileum ook gevierd bij de residentie van de Canadese ambassadeur in Wassenaar. Onze band heeft daar twee opeens verzorgd. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Highland Express 73 (juni 2017).

Er is met man en macht gewerkt aan een nieuwe Highland Express, namelijk nummer 73. In dit nummer wordt u bijgepraat over de vele herdenkingen en optredens waar wij de afgelopen maanden onze medewerking aan hebben verleend. Onze donateurs hebben dit exemplaar inmiddels ontvangen. Wilt u ook de Highland Express ontvangen en daarmee tevens onze band steunen? Dat kan uiteraard. Kijk HIER voor meer informatie.

 


Exodus wandeltocht Huissen (juni 2017).

Op zaterdag 24 juni 2017 vond de 7e Exoduswandeltocht plaats. De tocht ging door de Betuwse natuur over prachtige dijken en langs cultuur historische plaatsen, zoals in Huissen “Exodusmonument en massagraf”, “massagraf” te Angeren, Kasteel en Fort Pannerden te Doornenburg. Twee van onze pipers hebben daar hun medewerking verleend bij diverse herdenkingen en op verschillende punten vaag het parcours en aantal tunes gespeeld. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Taptoe Nunspeet (juni 2017).

De Taptoe Nunspeet is een tweejaarlijks evenement. De eerste Taptoe Nunspeet werd gehouden in 1999. Het initiatief kwam van Rolf Gouswaart die een comité in het leven riep ter voorbereiding van de Taptoe Nunspeet. Een aantal enthousiaste muziekliefhebbers steunden Rolf met hart en ziel. De Nunspeetse taptoe was geboren en bleek meer dan levensvatbaar. Samen met de Seaforth Highlanders of Holland heeft onze band aan de taptoe deelgenomen. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Canada 150 jaar Music Show Apeldoorn (mei 2017).

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums en de Seaforth Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben meegewerkt aan de Canada 150 jaar Music Show op het Marktplein in Apeldoorn. Naast beide bands namen ook het Trompetterkorps der Koninklijke Marechausse en DAP Apeldoorn deel aan deze taptoe. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


50 jaar "de Klup" Apeldoorn (mei 2017).

In 2017 bestaat de Klup 50 jaar. Het gehele jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een expositie van 50 kunstenaars (25 leden van de Klup en 25 professionele kunstenaars uit Apeldoorn). De schilderijen zijn in het stadhuis van Apeldoorn tentoon gesteld. De kunstenaars zijn, onder muzikale begeleiding van onze band, naar het stadhuis begeleid. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 

 

Klik HIER voor het overige nieuws van 2017