Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De herdenking vond dit jaar plaats op 10 november, maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd.

De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse landmacht, luchtmacht en marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. Deze herdenking is vergelijkbaar met de Nationale Dodenherdenking in Nederland op 4 mei, waarbij om 20.00 uur 's avonds met twee minuten stilte de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Ook in ons land worden er herdenkingen gehouden, zoals bijvoorbeeld in Apeldoorn. Daar is ook dit jaar door vertegenwoordigers van de 48th Highlanders of Holland, namens het Regiment 48th Highlanders of Canada, een bloemstuk gelegd bij Het Nationaal Canadees monument "De Man met Twee Hoeden" aan de Loolaan.

In Burlington - Canada werd door Jim Matz (lid van verdienste) een krans gelegd, namens de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. 

 

 Remembranceday 2019

Kranslegging 10 november 2019 - Apeldoorn

 

Remembranceday Burlington

Kranslegging 11 november in Burlington (Canada) door
Jim Matz, namens de 48th Highlanders of Holland.