Artikelindex

 

Internat. Taptoe België

Het is het grootste en meest plezierige internationale muziek- en dansevenement in België. Zij leveren uitzonderlijke en inspirerende muziek van over de hele wereld. Bands en artiesten, van kleine groepen tot grote namen, komen samen in één arena om hun beste tot nu toe te presenteren. Deze taptoe wordt jaarlijks gehouden in oktober en vindt plaats in Oostende en Lommel. Voor onze band begon het in 2017. Toen ontvingen wij voor het eerst een uitnodiging voor de Internationale Taptoe België. Onze band heeft destijds de uitnodiging graag aanvaard en ook dit jaar (2019) weer meegedaan aan de taptoe in Oostende en Lommel. <Meer...>

Inter. Taptoe België 2019

Massed Pipes and Drums ITB 2019

 


Herdenking Exodus.

Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en omgeving, alsook uit delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 22 september (officiële afkondiging op 24 september) trokken de burgers vanuit Arnhem in noordelijke richting, zowel over Groenendaal (oude Arnhemseweg) als over Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Om deze gebeurtenis te herdenken liepen op 27 september 2019 mensen vanuit Huissen naar het stadhuis in Arnhem, zoveel mogelijk in kleding die past bij de gebeurtenissen van september 1944. Met bussen ging het daarna naar Beekbergen. Daar trok opnieuw een stoet rond, onder meer met paarden en boerenkarren, zoals ook in ‘44 gebeurde. Leerlingen van openbare basisschool Beekbergen deden hieraan mee. Vervolgens was er een herdenking bij het monument in deze plaats. Iemand die de exodus als kind meemaakte heeft een toespraak gehouden. Vervolgens ging het gezelschap naar het centrum van Apeldoorn. Daar trok de stoet door een deel van het centrum, om te eindigen bij CODA.

Ook plaatsen op de Veluwe, zoals Putten, Ermelo en Nunspeet, werden bij de herdenking betrokken. 2 Pipers en een drummer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben hieraan hun medewerking verleend.

Exodus 2019

 


Airborne dropping.

Op zaterdag 21 september vond weer de jaarlijkse dropping op de Ginkelse heide plaats.

Tijdens de Airborne-herdenking worden de strijders herdacht die 75 jaar geleden een vergeefse poging deden om Nederland nog voor de winter te bevrijden. Onder meer door de dropping op de Ginkelse Heide. De Slag om Arnhem ging uiteindelijk verloren. In aanwezigheid van de laatste veteranen worden met de herdenking de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument op de Ginkelse Heide. Bij de dropping was ook één van onze pipers als parachutist aanwezig, namelijk Paul Raymann.

 


Dhr. Mr. G.J. de Graaf beschermheer.

Op 10 september 2019 is de heer Mr. G.J. (Fred) de Graaf geïnstalleerd als beschermheer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

De heer De Graaf draagt onze band al vele jaren een warm hart toe en onze onderlinge band is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden. Wij zijn er ontzettend trots op dat hij de taak van beschermheer op zich heeft willen nemen.

Installatie beschermheer 48th

 


Herdenken en vieren Souchez.

In het weekend van 31 augustus en 1 september zijn wij weer in Souchez aanwezig geweest om, samen met onze vrienden van de Somme Battlefield Pipe band deel te nemen aan de herdenkingen en festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid in Souchez en omgeving (Frankrijk). Het was wederom een indrukwekkend weekend.

 


75 jaar D-Day.

1944 – 2019 : 75ste Herdenking van de Invasie en de Slag om Normandië. Internationale herdenkingen, gigantische vuurwerkshows, droppings, vrijheidsfeesten, etc… In 2019 staan er heel wat evenementen op het programma, omdat we dan voor de 75ste keer de Invasie en de Slag om Normandië herdenken. Om de vrijheid te vieren! Op uitnodiging van de Somme Battlefield Pipe Band hebben een aantal van onze leden, samen met hen, deelgenomen aan verschillende festiviteiten in Arromanches en omgeving. Een korte video is HIER te bekijken.

Day Normandië

 


Veteranendag Zutphen 2019.

Op 25 mei was de Zutphense IJsselkade het toneel van de jaarlijkse Veteranendag. Bezoekers konden diverse militaire voertuigen bezichtigen en lopen langs stands van militaire instanties. Voor een natje en een droogje konden zij terecht op een horecaplein. Voor de kinderen was er een ‘Toe Doe-kaart’, waarmee zij aan verschillende activiteiten mee konden doen en iets lekkers konden verdienen. En uiteraard maakten aan het eind van de middag de veteranen hun opwachting.

Onze band zorgde voor een muzikale omlijsting van het spektakel. De video kunt u HIER bekijken.

 Veterandendag Zuthpen

Foto: T. Mol

 


Herdenking in Holten en Optreden Airborne Museum.

Op zondag 14 april werden de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Omdat wij dit jaar tevens de 20 jarige vriendschap vieren met de Somme Battlefield Pipe Band, hebben onze vrienden ons bij deze herdenking ondersteund.

Op zaterdag 13 april heeft onze band, samen met de Somme Battlefield Pipe band een optreden verzorgd bij het Airborne Museum.

U kunt de foto's en video's HIER bekijken.

Airborne Museum 2019

Foto: T. Mol

Herdenking Holten 2019

Foto: W. van Dijken

 


 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

Onze band zal in 2019 en 2020 deelnemen aan diverse herdenkingen en festiviteiten in binnen- en buitenland. In onze agenda wordt u hiervan op de hoogte gehouden.