De geallieerde luchtlandingsoperatie Market-Garden bij Arnhem in september 1944 mislukte volledig. Grote aantallen evacués uit Arnhem e.o. moesten worden ondergebracht in Apeldoorn. Ook bijna 1800 gewonde krijgsgevangen Airborne’s kwamen naar Apeldoorn. Ze werden ondergebracht in de Koning Willem III - kazerne, maar ook in de ziekenhuizen en op Paleis Het Loo.

Om de oorlog te beëindigen was er dus nog een laatste offensief nodig. Dit was gericht op het hart van Duitsland en op de ontmoeting met de uit het oosten oprukkende Russen. Op de flank van dit offensief moest Nederland verder worden bevrijd. Die taak werd opgedragen aan de Canadezen. Het regiment 48th Highlanders of Canada zou in zijn eerste actie de IJssel oversteken tussen Deventer en Zutphen. Dit was Operation Cannonshot. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het regiment. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen, waaronder hun commandant Donald MacKenzie. Na deze oversteek leverde het regiment gevechten bij Wilp, de Hoven, Twello en Teuge en bevrijdde vervolgens Apeldoorn op 17 april 1945.

 

 

Hoofdstraat Apeldoorn

 

Canadezen van het 48th Regiment Highlanders of Canada nemen in augustus 1945 afscheid van hun gevallen kameraden op de tijdelijke graafplaats in Wilp.

 

Kijkt u voor meer informatie op de website Apeldoornendeoorlog.nlOp de site Pipes for freedome vindt u eveneens veel aanvullende informatie en foto's van de 48th Highlanders of Canada (Engels). Een andere site waar het verhaal over de bevrijding van Apeldoorn heel beeldend wordt weergegeven is de site "Bevrijding van de Veluwe". U vindt het verhaal over specifiek de bevrijding van Apeldoorn <hier>.

 


 

Untitled 1