Worldproef Apeldoorn (mei 2017).

World Proef  is georganiseerd door het Apeldoorn -Burlington Commite in het kader van Canada 150 jaar. Het evenement vond plaats in het Oranjepark en bevatte o.a. Cultuur uit Canada, Old Army Cars, diverse food en cultuur deelnemers uit de gehele wereld. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft ook haar medewerking aan dit evenement verleend. Na het openingswoord heeft onze band het Canadese volkslied "O Canada" gespeeld.

Apeldoorn World Proef is een unieke en kleurrijke internationale markt met cultuur, historie, literatuur, toerisme, economie & ecologie, eetcultuur, workshops, informatie en een internationaal muzikaal-cultureel programma. Lijst van deelnemende landen: Canada, Italië, China, Rusland, Afghanistan, Azerbeidzjan, Indonesië, Thailand, Filipijnen, Vietnam, Bulgarije, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Mexico, Brazilië en Nederland.

 

 

U had tevens de gelegenheid om overheerlijke Haggis te proeven in onze eigen stand. Uiteraard was deze voortreffelijk bereid door onze "Haggis deskundige" John.

U kunt hier meer foto's bekijken.

 


Veteranendefilé Wageningen 2017 (mei 2017).

Ook in 2017 heeft de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums haar medewerking verleend aan het veteranendefilé in Wageningen.

5 mei is de dag van de Bevrijding en ook de dag van de Vrijheid. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Het is een dag waarop mensen zich ook solidair tonen met mensen die nu niet in vrijheid leven.

Aansluitend op de Herdenkingsplechtigheid begon het Bevrijdingsdefilé. De herdenking richt zich op de capitulaties 1945 en in het verlengde daarvan op de thema’s bevrijding, vrijheid en veiligheid. De nadruk in het Bevrijdingsdefilé lag zoals gebruikelijk op de Tweede Wereldoorlog.  In het Bevrijdingsdefilé namen oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders, de WO-II veteranen en geallieerden. Hierin werden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, waaronder de 48th Highlandersof Holland Pipes and Drums. Maar ook de tweede en derde generatie veteranen was aanwezig. 

Een korte video-impressie van onze deelname kunt u <hier> vinden. 

 


Herdenking bevrijding Lieren (apr 2017).

Op 18 april heeft in Lieren een herdenking plaatsgevonden. Deze herdenking is door de Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen georganiseerd. Met deze jaarlijkse herdenking wordt stilgestaan bij de bevrijding van de drie dorpen in 1945. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft hieraan haar medewerking verleend. 

 


Herdenking bevrijding Apeldoorn (apr 2017).

Op 17 april is bij het Sluisje aan het Apeldoorns Kanaal in Apeldoorn de bevrijding van Apeldoorn herdacht. De herdenking werd georganiseerd door de Vereniging Oud Apeldoorn. Albert van der Scheur en Gijs Numan slopen in de nacht van 16 op 17 april 1945 over dit Sluisje naar de Canadese bevrijders en voorkwamen met dit moedige optreden een zware beschieting van Apeldoorn.  

 


 

Inspectie graven in Groesbeek (apr 2017).

Op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek is dinsdag 11 april een korte, maar plechtige inspectie van de graven geweest. Dit is gebeurd door Canadese cadetten in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. De Pipe Major van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft daar o.a. de volksliederen van Canada en Nederland gespeeld, waarna door de cadetten een krans is gelegd.

 


Herdenking 48th Highlanders of Canada in Holten (apr 2017).

Op zondag 9 april zijn de militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duitsers. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie. In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van 20 soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto. Tijdens de herdenking hebben leerlingen uit Burlington (Canada) en Apeldoorn gedichten voorgelezen.

 


Band practice met Seaforth Highlanders (feb 2017).

Op donderdagavond 11 mei vindt, in het kader van het 150 jarig bestaan van Canada, een taptoe plaats op het marktplein in Apeldoorn. Onze band zal daar samen met de Seaforth Highlanders of Holland haar medewerking aan verlenen. Uiteraard is een goede voorbereiding noodzakelijk, dus de komende periode zullen wij met enige regelmaat samen oefenen. De Seaforth Highlanders zijn inmiddels een keer bij ons op bezoek geweest voor een gezamenlijke oefenavond en gisteravond (21 febr.) waren wij te gast in Leusden. We kunnen gerust stellen dat beide bands elkaar prima aanvoelen en dat de sfeer geweldig is. Het belooft op 11 mei een waar muzikaal feest te worden!

 


Bandcoin uitgereikt (jan 2017).

Tijdens de jaarlijkse viering van Burns Supper is de bandcoin van de 48th Highlanders of Holland P&D door de Pipe Major en Drum Major uitgereikt aan vier personen. Anneke en Bert van Dijen en Elbert Krimp ontvingen de coin in verband met het vele werk dat zij belangeloos voor onze band verrichten. Ben Karman heeft de coin ontvangen als ons nieuwste bandlid.

 


Ontmoeting tussen kunst en muziek bij de Klup (jan 2017).

Twee pipers van onze band (Bea en Dik Singel) zijn op bezoek geweest bij de Schilderklup. Uit deze ontmoeting zijn een aantal schilderijen ontstaan. U kunt meer informatie vinden op de site van de Klup. Op maandag 8 mei zal onze band nogmaals ('s avonds) aanwezig zijn bij de Klup. Binnenkort kunt u hierover meer informatie vinden op onze site.

  


Canada 150  (2017).

In 2017 viert Canada haar 150 jarig bestaan. In het kader van dit jubileum worden er diverse activiteiten in Canada georganiseerd,  maar ook in Nederland. De stichting Apeldoorn Burlington Comité organiseert bijvoorbeeld in Apeldoorn diverse activiteiten. Een overzicht kunt u vinden op hun site. De stichting beoogt de bestaande vriendschapsbanden tussen de inwoners van Burlington en Apeldoorn te verstevigen en te bevorderen.  

Onze band zal haar medewerking verlenen aan een aantal van deze activiteiten, zoals de taptoe Apeldoorn en World proef. Ook zullen wij een optreden verzorgen tijdens Canada Day (op 1 juli) bij de Canadese ambassade.  U kunt meer informatie vinden in onze agenda.