75 jaar vrijheid Apeldoorn

 

Apeldoorn viert in 2020 haar 75 jarige bevrijding met een tweedaags evenement bij Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen, maar een defilé zit er niet meer in.

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei zijn de voorterreinen van Paleis Het Loo gevuld met een groot herdenkingsevenement. Er wordt onder meer een Canadees legerkamp opgetuigd met oude voertuigen en figuranten, er zijn optredens en een expositie.

Op zaterdagavond 9 mei is er een taptoe; bij die gelegenheid zullen de veteranen die nog naar Nederland zijn gekomen, de eregast zijn. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zullen hier, samen met de Seaforth Highlanders of Holland Pipes and Drums aan deelnemen. Ook het huidige Canada krijgt aandacht en er komt een jongerenconferentie met deelnemers uit Canada, Duitsland en van de Veluwe. Het evenement heeft na 5 mei plaats, zodat de veteranen die nog wel naar Nederland komen, eerst naar de grote herdenkingsactiviteiten elders in Nederland kunnen. Dat was bij vorige kroonjaren ook zo; het evenement in Apeldoorn is traditioneel de feestelijke afsluiting.

De bijzondere rol van deze stad ontstond doordat van april 1945 tot medio 1946 het landelijk hoofdkwartier van de Canadezen in Apeldoorn gevestigd was. Vanuit hier werden geallieerden ingezet voor de wederopbouw van Nederland. In Apeldoorn staat sinds 2000 het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument. Meer informatie over de Royal Apeldoorn Taptoe vindt u HIER.

 

 

Bevrijdingsfestival Apeldoorn