Lichtjes op oorlogsgraven

 

Op kerstavond plaatsen schoolkinderen op alle graven van de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken.

Mevrouw Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar. De Holtense Stichting 'Welcome Again Veterans' heeft tot 2011 op zich genomen de financiering voort te zetten. De organisatie en financiering ligt nu in handen van de Stichting Viering Nationale Feestdagen in samenwerking met de basisscholen. De plechtigheid begint om 16.30 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Naast Holten zijn er in de loop der tijd diverse andere locaties bij gekomen waar ook lichtjes op oorlogsgraven worden geplaatst. 

Zo worden er bijvoorbeeld ook kaarsen geplaatst op de graven van de gesneuvelde soldaten op de begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Rond 16.30 uur verzamelen de deelnemers bij dorpshuis Ugchelens Belang en vetrekken vandaar in een stille tocht naar begraafplaats Heidehof. Daar worden de kaarsjes bij de graven aangestoken.

Meer informatie over de diverse locaties waar de kaarsjes dit jaar werden geplaatst vindt u HIER.

 


 

Oorlogsbegraafplaats Holten

 Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten