nlenfr

Herdenking 20 jr Pipers Memorial Longueval20 year Pipers Memorial

Het Pipers Memorial in Longueval werd onthuld op 20 juli 2002. Het monument is opgericht om alle pipers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld, te eren. Toen kwamen meer dan 120 Pipers en Drummers, afkomstig van zelfs Schotland, Ierland, Engeland, Frankrijk, België, Nederland, etc. naar de onthulling en de inwijdingsceremonie.

 

Op 16 juli 2022 zijn we opnieuw naar Frankrijk afgereisd, op de 20e verjaardag van het Memorial, om hulde te brengen aan de gesneuvelde Pipers van de Eerste Wereldoorlog.

Een korte video is HIER te bekijken. 

 


Exoduswandeltocht 2022

Exoduswandeltocht 2022

Op zaterdag 25 juni hebben 3 pipers van onze band hun medewerking verleend aan de Exodus Wandeltocht in Huissen.

De Exodus Wandeltocht vanaf Huissen is een eendaagse wandeltocht die vanaf 2011 ieder jaar op de laatste zaterdag van juni gehouden wordt. Vanaf die eerste wandeltocht wordt door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hieraan meegewerkt. Voor ons is dit dus ook een traditie geworden.  

De wandeltocht start in het toen zwaar getroffen Huissen en loopt door plaatsen die ook veel te lijden hebben gehad van het oorlogsgeweld zoals Angeren, Doornenburg en Elden. De Exodus Wandeltocht kan gezien worden als een 'burgerlijke' tegenhanger van de 'militaire' Airborne Wandeltocht. Dit jaar was het geweldig wandelweer. Het was droog en zo nu en dan liet de zon zich ook zien. Ongeveer 1000 deelnemers hebben de tocht gelopen.

In editie 90 van de Highland Express kunt u meer over (o.a. de historie van) de Exoduswandeltocht lezen. Een foto impressie vindt u HIER.

 


Hattem 75+2 jaar vrijheidHattem vrijheid

Op 18 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Hattem door de Canadesen is bevrijd. Door de toen geldende corona maatregelen was het helaas niet mogelijk dit te vieren en moest de organisatie wachten tot 2022.

Op 23 april was het dan toch echt zover; men kon haar vrijheid vieren! Verschillende activiteiten zijn door de organisatoren gepland. Eén daarvan is een optreden in de muziektent door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

Een korte impressie is HIER te vinden. Daarnaast vindt u een verslag in de eerstvolgende editie van de Highland Express (89).

 


Herdenking Lieren

Herdenking Lieren 2022De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op 19 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. In verband met de situatie in Oekraïne is de herdenking aangepast. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

’s Morgens om 9.00 uur werden de vlaggen van Canada en Nederland gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door de Pipe Major van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

’s Avonds om 19.30 uur was er eveneens een aangepaste herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland. 

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


Herdenking Holten 2022

Het coronavirus heeft ons gedwongen om de herdenking in 2020 en 2021 in aangepaste vorm te laten plaatsvinden. 2 Jaar lang konden wij de gevallen Canadese militairen, en in het bijzonder de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada, daardoor niet de eer geven die hen toekomt.

Afgelopen zondag (10 april) konden wij echter weer op een normale wijze, met een volle bezetting en met genodigden en publiek onze bevrijders herdenken. Wij vinden het een eer om de mensen die het grootst mogelijke offer hebben gebracht voor onze vrijheid te kunnen en mogen herdenken. Laten we vooral stilstaan bij het feit dat er ook nu nog steeds mensen zijn die dat offer brengen.

De foto's van deze herdenking kunt u HIER vinden en meer informatie over de herdenking vindt u HIER.

 

 

 


Groesbeek 2021Remembrance Day Groesbeek

Op 11 november is het “Remembrance Day” in Canada en dit wordt elk jaar ook op de Canadese begraafplaats in Groesbeek herdacht. Zo ook deze donderdag 11 november.

Diverse afgevaardigden van het Canadese leger en andere autoriteiten, waren aanwezig om de oorlogsslachtoffers te herdenken. De locoburgemeester Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal legde, samen met diverse andere genodigden, een bloemstuk bij het monument. Er waren ook leerlingen van de AFNORTH International School in Brunssum aanwezig. De leden van het Research Team van de stichting Faces to Graves hebben de leerlingen voor aanvang van de herdenking levensverhalen verteld bij de diverse graven. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

Remembranche Day is de dag, dat leden van de strijdkrachten (soldaten, matrozen en piloten) worden herdacht en het is de dag waarop de legers zijn gestopt met vechten in Wereldoorlog I. Dat gebeurde op 11 november om 11 uur in 1918 (het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand). Ongeveer 100.000 Canadese soldaten zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen dragen klaprozen voor en op Remembrance Day om hun respect en steun voor de Canadese troepen te tonen. Deze herdenking werd georganiseerd door de Canadese militairen die in Duitsland gelegerd zijn.

 


Jhr. Dr. P.A.C. Beelearts van Blokland overledenJhr dr.P.A.C. Beelearts van Blokland

 

Met intense droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Jhr. Dr. P.A.C Beelaerts van Blokland. Hij overleed woensdag 22 september op 88 jarige leeftijd te Utrecht.

De heer Beelaerts van Blokland was meer dan 25 jaar spreker tijdens onze jaarlijkse herdenking, rond 12 april, op de Canadese Erebegraafplaats Holten.
De toespraken van de heer Beelaerts van Blokland waren een verrijking van onze herdenking en maakten altijd grote indruk op alle aanwezigen. Hij kon als geen ander vertellen over de verschrikkingen van de oorlog en ook over zijn eigen oorlogservaringen, over hoe de bevrijding tot stand kwam en de ultieme offers die daarvoor zijn gebracht. Hij legde altijd een link naar de tijd waarin wij nu leven en naar de toekomst.

Wij zullen hem zeer gaan missen.

Wij wensen mevrouw D. Beelaerts van Blokland, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte toe om dit verdriet te dragen.

 

Namens het bestuur en de leden van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums,
Tonnie van Amersfoort,
Voorzitter

 


Bijzondere Band Practice

Bijzondere bandpracticeOp dinsdag 12 oktober beleefde onze band een zeer bijzondere band practice (oefenavond). Die avond mochten wij namelijk onze burgemeester Ton Heerts verwelkomen. Sinds december 2019 is hij burgemeester van de gemeente Apeldoorn. Tijdens herdenkingen had hij al wel contact gehad met onze band, maar door alle corona maatregelen was er voor hem nog geen mogelijkheid om officieel kennis met ons te maken. Dat werd dus die bewuste avond alsnog "ingehaald". Namens het college ontvingen alle leden van de 48th Highlanders of Holland een pin van de gemeente Apeldoorn, om de band tussen de gemeente Apeldoorn en de 48th Highlanders of Holland P&D te onderstrepen.

Op deze avond ontvingen onze leden via Jan Koorenhof (voorzitter Stichting Apeldoorn Burlington comité) nog een bijzonder ere geschenk van de stad Burlington (via de Mundialization Committee). Zij ontvingen ieder persoonlijk een handgemaakte wandelstok, als dank voor alles wat de band doet om de bevrijding en de bevrijders van Apeldoorn en omgeving te herinneren. De eerste wandelstokken werden overhandigd aan de veteranen van de Royal Canadian Legion in Burlington. Deze wandelstokken zijn gemaakt bij de wood carvers van de Art Gallery of Burlington.

Naast al deze verrassingen was er nog een onverwacht moment. Tot ieders verbazing was Jim Matz (Lid van verdienste) vanuit Canada overgekomen naar Nederland, om een bezoek aan onze band te brengen. Van zijn komst waren slechts een paar mensen op de hoogte.

Deze dinsdagavond op 12 oktober 2021 zal voor altijd een zeer bijzondere Band Practice blijven.

 


 


Exodus HuissenExodus Huissen 2021

Op zaterdag 2 oktober was er dan toch eindelijk de 10e editie van de Exoduswandeltocht met als thema 'Vrijheid'. Onder normale omstandigheden vindt de wandeltocht plaats op de laatste zaterdag in juni; zijnde de periode waarin stil wordt gestaan bij de terugkomst van de duizenden burgers na hun gedwongen evacuatie in 1945. De datum 2 oktober herinnert aan het fatale bombardement dat plaatsen als Doornenburg en Huissen in 1944 zwaar trof. De tocht voert de wandelaar door de Betuwse natuur, over prachtige dijken, langs cultuurhistorische plaatsen en WO II monumenten. 3 Pipers van de 48th Highlanders of Holland P&D hebben voor de muzikale omlijsting gezorgd.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Onthulling monument Beemte

Onthulling monument Beemte

Op 10 oktober 1943 wist piloot Earl Verrill de gehavende Tennessee Toddy, een vliegend fort, veilig aan de grond te zetten in Beemte-Broekland. Hij was zich niet bewust van het drama dat zich achter hem afspeelde: bombardier John Lilley was met zijn parachute blijven haken aan de staart van de B17 en sloeg te pletter in de bomen vlak voor de geslaagde landing. Als eerbetoon heeft Frits Bouwmeester, inwoner van Beemte-Broekland, met hulp van bedrijven een metalen monument laten fabriceren. Dit monument is op 1 oktober 2021 onthuld. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze onthulling hun medewerking verleend.

Foto's en video vindt u HIER.

 


Souchez 2021Souchez  2021

Ten gevolge van de Corona maatregelen konden wij 2 jaar lang helaas niet deelnemen aan de optredens in Souchez en omgeving, maar het afgelopen weekend (3, 4 en 5 september) waren wij traditiegetrouw weer gast van de Somme Battlefield Pipe Band. Wij hebben daar samen deelgenomen aan verschillende optredens. Het was geweldig om weer met elkaar op te kunnen trekken en we hebben dan ook volop genoten. U kunt HIER de foto's en video bekijken.

 

 


Herdenking Groesbeek

Herdenking Groesbeek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten veel Canadese troepen op Nederlandse bodem. Veel van die matrozen, soldaten en vliegeniers gaven hun leven.

Deze gesneuvelde Canadezen zijn op 19 juli herdacht tijdens een kleine ceremonie in Groesbeek, met medewerking van één van onze pipers.

Opdat we hen niet vergeten!

 

 

 


Monument en plaquette Lancaster TeugeMonument en plaquette Teuge

Het oorlogsmonument in Teuge (gemeente Voorst) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes (vijf Engelsen en één Canadees) omgekomen bemanningsleden van de geallieerde Lancaster bommenwerper die in Teuge op 12 juni 1943 is neergestort na een aanval van een Duitse Messerschmitt. Alleen staartschutter Linton Stephenson overleefde de crash.

De namen van de slachtoffers: W.F. Bradley, E.N. Cummings, C.B. Fleming, G. Glover, J.W.Lake en A.B. Magill.

Het monument is onthuld op 5 mei 2006 door de Canadees Linton Stephenson. De plaquette is op 12 juni 2021 onthuld door de burgemeester van Voorst de heer Penninx, samen met de heer Wijers. De heer Wijers heeft de crash als achtjarige jongen meegemaakt. De onthulling vond plaats met medewerking van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. 

 


Wageningen 2019 48th

Veteranen winnen weer

In eerste instantie leek het er op dat bevrijdingsdefilé zou verdwijnen, maar gelukkig heeft Defensie nu besloten om het defilé te blijven ondersteunen. Zo'n belangrijke traditie mag natuurlijk nooit verdwijnen. Het gaat hier om een eerbetoon aan mensen die ervoor zorgden dat wij in vrede kunnen leven. Zoals onze Drum Major Jan Scholten in een interview in De Telegraaf verwoordt: "Voor het handhaven van het defilé past maar één reactie: super. Ons credo is niet voor niets: 'We do remember'. "

 

 Canadezenbrug Almen

Bevrijding Almen

Allemaal 1 tv het een uitzending gemaakt over de bevrijding van Almen. Eén onderdeel is opgenomen bij de Canadezenbrug in Almen. Onze Drum Major en Pipe Major hebben aan deze opname hun medewerking  verleend. 

Die bijdrage begint op 27:11.

U kunt de uitzending HIER bekijken. 

 

  

 


Apeldoorn Remembers

De Apeldoorn Remembers film laat historische beelden zien, maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. In de film zijn beelden terug te zien van afgelopen 17 april, dé bevrijdingsdag van Apeldoorn van 17 april dit jaar. Opnames met o.a. de ontsteking van het bevrijdingsvuur, de lichtbundels die over Apeldoorn schenen en een uitgelichte Grote Kerk. De film is daarnaast aangevuld met historische beelden van Vereniging Oud Apeldoorn en een uniek muziekstuk dat is uitgevoerd door de 48th Highlanders of Holland pipes and drums.

 

Rechtstreeks via YouTube bekijken.
 
Dodenherdenking Beekbergen en Heteren

Normaal gesproken Herdenken en Vieren we onze vrijheid uitgebreid samen en met elkaar. Door corona zullen we dat dit jaar anders moeten doen: “Thuis voor de Buis”. Onze band heeft aan 2 herdenkingen haar medewerking verleend, namelijk 2 pipers in Beekbergen en 1 in Heteren.

  • Beekbergen:

Met een paar korte filmpjes nemen wij u mee in het programma zoals u dat in Beekbergen gewend bent met: De overdenking in de kerk, het taptoe signaal en de 2 minuten stilte bij het monument in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg, het zingen van het Wilhelmus, de kranslegging en toespraak door burgemeester Heerts en het bestuur van de Stichting, het ophalen van het Bevrijdingsvuur uit Wageningen en het ontsteken van het vuur bij het monument.

De gehele herdenking is HIER te bekijken.

(Korte impressie):

Korte impressie van de bijdrage door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drum.

Rechtstreeks via YouTube bekijken.

 

  • Heteren

Korte impressie van de bijdrage door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drum.

Rechtstreeks via YouTube bekijken.

De gehele herdenking in Heteren is HIER te bekijken.

 


Canada-Nederand VriendschapsdagApeldoorn Burlington

Dit jaar zal de Burlington Mundialization Committee twee video's uitbrengen op het YouTube-kanaal van de stad Burlington, om de Canada-Nederland Vriendschapsdag te vieren. De video's herdenken de 76e verjaardag van de bevrijding van Nederland door Canadese strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog en de 16e verjaardag van de vriendschap van de stad Burlington in Canada met de stad Apeldoorn in Nederland. De eerste video wordt op 3 mei uitgebracht en de tweede op 5 mei, via onderstaande links. 

Deel 1 op 3 mei: https://www.youtube.com/watch?v=BlN62SpZuFY

Deel 2 op 5 mei: https://www.youtube.com/watch?v=NZaXoF9uWFQ

Indien er iets mis gaat met de eerder genoemde links, kunt u de algemene link naar het kanaal van de stad gebruiken: https://www.youtube.com/channel/UCqkRyOmIjZuRo9BCLRYJflQ

De twee video's bevatten vooraanstaande gasten, zoals de burgemeesters van Burlington en Apeldoorn en de consul-generaal van Nederland en bevatten muzikale en artistieke uitvoeringen van groepen in beide steden.

Hoogtepunten zijn onder meer een spreker die ons vertelt over zijn ervaring als kleine jongen die vrijheid ervoer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en een uniek optreden van basisschoolleerlingen van de Trinity Christian School in Burlington.

 


Herdenking Lieren 2021

 

Herdenking Lieren

Op 17 april zijn traditiegetrouw in Lieren de vlaggen van Canada en Nederland gehesen. In verband met de coronaregels is dit geheel volgens de regels in kleine kring uitgevoerd.

Jan Muller en Anthoinette Konijnenberg legden namens de Stichting Bevrijdingscomité 2000 Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen een bloemstuk neer. De volksliederen werden door 2 pipers van de 48th Highlanders of Holland gespeeld.

 

 

 

 

 Holten Canadese begraafplaats Herdenking Holten vervalt

In verband met de huidige corona maatregelen waren wij genoodzaakt om ook dit jaar onze herdenking in Holten af te gelasten. Dit besluit is ons zwaar gevallen, maar er rest ons helaas geen andere keuze. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft. 

Op maandagavond 12 april heeft een delegatie van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums de gevallen militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada herdacht. Wij hopen volgend jaar weer met een volledige band en bezoekers te mogen herdenken. Lest we forget...

 


Wageningen

Wel bevrijdingsvuur, geen defilé in Wageningen

De herdenking en viering op 4 en 5 mei in Wageningen zal ook dit jaar voor een groot deel online zijn. Het bevrijdingsvuur wordt rond middernacht wel ontstoken, maar er zal geen bevrijdingsvuurestafette plaats vinden. Ook het traditionele defilé kan dit jaar opnieuw niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dat liet Thera Westerhoud, directeur van Wageningen45 donderdag weten in een online uitzending. Op 4 mei zal 's avonds op tv en online een programma te zien zijn bij Omroep Gelderland en de NOS, waarbij om 0:00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken zal worden. Klik HIER voor meer informatie van Omroep Gelderland. 

 


30 jaar 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums 48th Highlanders

Vrijdag 15 januari 2021 bestaan wij 30 jaar.

Al 30 jaar zijn wij een “levend monument” voor onze bevrijders, door onze muzikale bijdrage te leveren aan herdenkingen en bevrijdingsfeesten in binnen- en buitenland. Dit vervult ons met dankbaarheid, blijheid en trots.

Graag hadden we dit jubileum samen met u, de leden, de donateurs, vrienden en belangstellenden, gevierd met een mooi concert. Helaas is dit vanwege de corona pandemie niet mogelijk. Wel zullen wij ter gelegenheid van deze mijlpaal binnenkort een jubileumeditie van onze Highland Express uitgeven met een selectie uit de vele hoogtepunten van de afgelopen 30 jaar. Deze Highland Express hebben wij ook op onze website geplaatst (naast onze uitgave op papier), waardoor deze bijzondere uitgave gelezen kan worden door alle belangstellenden. Over deze jubileumuitgave kunt u HIER meer informatie vinden.

Vanuit Canada hebben wij van het Regiment 48th Highlanders of Canada - bij monde van CO.Lt.Col. R. Alkema, CD - een felicitatie via een video boodschap ontvangen. U kunt deze HIER bekijken.

Dilias Gu Brath
Tonnie van Amersfoort
Voorzitter

 

Onze regimentstune Highland Laddie, The Regimental

  


Lichtjes op oorlogsgraven

Lichtjes op oorlogsgraven Holten

Het jaar 2020 waarin we 75 jaar vrijheid uitbundig hadden willen vieren is abrupt door het Coronavirus verstoord. Dit jaar konden helaas de herdenkingen en vieringen niet of maar in zeer beperkte mate georganiseerd worden. Op dit moment bevinden we ons in een tweede coronavirus-golf waarvan het einde nog niet in zicht is. Jaarlijks plaatsen scholieren van de Holtense basisscholen op kerstavond kaarsen bij de graven van alle gevallenen die op de Canadese begraafplaats in Holten begraven liggen. Dit jaar zal door de huidige coronamaatregelen deze ceremonie helaas niet plaats kunnen vinden met publiek erbij.

Meer informatie....

 


Herb Pike 1924 - 2020

Vanuit Canada ontvingen wij het bericht dat Herb Pike op 21 november 2020 op 96 jarige leeftijd is overleden. Herb was een regimentsicoon van het regiment 48th Highlanders of Canada en een van de laatste veteranen in de frontlinie van de Italiaanse veldtocht uit de Tweede Wereldoorlog van 1943-45 en de bevrijding van Holland - en Apeldoorn in het bijzonder - in 1945. Zijn karakter was altijd bewonderenswaardig.

Wij zullen hem missen.

Dileas Gu Brath!

 

 

 

 

 

 

 


Korte optredens bij Verpleeg- en verzorgingshuizen

Door alle corona maatregelen moesten veel bewoners van de verpleeg- en verzorgingshuizen op hun kamer blijven. Omdat deze situatie al maanden voortduurde, hebben een aantal leden van onze band korte optredens (coronaproof) verzorgd bij verschillende locaties - in en buiten Apeldoorn -  voor de bewoners en het personeel. Zowel voor de toehoorders als voor de bandleden waren het zeer geslaagde momenten. Er werd vaak meegezongen met bekende tunes. Voor ons is het een genot om op dat moment die blijde gezichten te zien.

Optreden zorginstellingen

 


Herdenking Canadese begraafplaats Holten

In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die Noord- en Oost-Nederland bevrijdden. Velen brachten het grootste offer. Onder andere onze minister van Defensie mevrouw Bijleveld legde op 4 mei 2020 een krans op de Canadese Begraafplaats Holten, waar 1394 militairen hun laatste rustplaats hebben. Onze PM en DM hebben eervol hun medewerking aan deze herdenking verleend.

 

Herdenking Holten 4 mei 2020

 


Herdenking René Bruggeman.

Woensdag 22 april is het 10 jaar geleden dat René Bruggemann, één van onze pipers, omgekomen is. René was destijds werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en overleed na een motorongeluk.

Daarom heeft Johan Veen bij het herdenkingsmonument van de Koninklijke Marechaussee, bij de Willem III kazerne in Apeldoorn, een bloemstuk met informatie geplaatst.

Herdenking René

 


Vlag hijsen Lieren.

Op vrijdag 17 april is in Lieren een herdenking gehouden, met inachtneming van de corona regels. Het Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen heeft hiervan het volgende verslag gemaakt; 

Vrijdagmorgen was er bij het bevrijdingsmonument in Lieren de bekende klanken van de doedelzak te horen van de 48th Highlanders of Hollands Pipes en Drums. Dik Singel blies het Wilhelmus bij het hijsen van de Nederlandse driekleur en het Canadees Volkslied, Oh Canada, bij de Canadese vlag.

Het Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen wilde op deze dag op gepaste wijze aandacht besteden aan de bevrijding van deze dorpen door de Canadezen. Jan Muller vond de Highlanders bereid om deze morgen mee te werken aan de korte plechtigheid bij het monument in Lieren. De plechtigheid bestond uit het hijsen van de vlaggen door Jan Scholten.

Gewoonlijk is de bevolking van Lieren aanwezig en ook de oorlogsvoertuigen van de Old Army Cars, maar door het corona virus moest de plechtigheid in aangepaste vorm plaatsvinden. De bewoners gaven door het uitsteken van de Nederlandse vlag te kennen betrokken te zijn bij dit historische feit. Al eerder vond bij het monument in Oosterhuizen (bij het Dorpshuis) ook een korte plechtigheid plaats met het hijsen van de vlaggen. Het comité wilde voor de schoolkinderen toch niet “75 jaar bevrijding” ongemerkt voorbij laten gaan. Voor ongeveer vierhonderd kinderen uit Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen was er een herdenkingsetui gevuld met schrijf- en tekenspullen.  

Vlag hijsen Lieren

 


Herdenking Holten.

In verband met de afgekondigde corona maatregelen waren wij genoodzaakt om onze herdenking in Holten af te gelasten. Dit besluit is ons zwaar gevallen, maar wij hadden helaas geen andere keus. Echter, op 13 april heeft een kleine delegatie van onze band alsnog bloemen gelegd op de Canadese begraafplaats in Holten. Onze PM heeft daar het Lament gespeeld.

Tevens heeft de burgemeester van Voorst een krans gelegd bij het herdenkingsmonument van Operation Canonshot. U kunt de videobeelden HIER bekijken. Op deze manier zijn onze bevrijders van de 48th Highlanders of Canada - binnen de beperkte mogelijkheden - toch herdacht.

"We will remember them..."

 

Holten 2020 48th Highlanders of Holland

 


Gevolgen maatregelen coronavirus.

In verband met de afgekondigde corona maatregelen zijn veel herdenkingen en vieringen verplaatst, of afgelast. In onze agenda houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de website van de desbetreffende organisator c.q. organisatie.

 


 

 

Klik HIER voor het nieuws van 2019

 

Optreden na "Joyeux Noël" Zutphen.

In De Wijngaard (Protestantse Gemeente Zutphen) werd op 12 december de film Joyeux Noël getoond. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal over hoe in de eerste wereldoorlog, die bekend staat om zijn gruwelijke gevechten, op Kerstavond soldaten van verschillende nationaliteiten samen Kerst vierden. Na afloop van deze film werden de bezoekers verrast doordat door onze band de tune "I'm dreaming of Home" werd gespeeld. Vervolgens hebben wij nog een aantal tunes gespeeld in de kerkzaal. Het was voor zowel de bezoekers als voor de bandleden een geweldige avond. Onderstaand een weergave vanuit het kerkblad.

Optreden "Joyeux Noël"

 


Lichtjes op Oorlogsgraven.

Op kerstavond 2019 plaatsen schoolkinderen op alle graven van de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken.

Naast Holten zijn er in de loop der tijd diverse andere locaties bij gekomen waar ook lichtjes op oorlogsgraven worden geplaatst.... <Meer...>

Holten Kerstavond

 


Internat. Taptoe België.

Het is het grootste en meest plezierige internationale muziek- en dansevenement in België. Zij leveren uitzonderlijke en inspirerende muziek van over de hele wereld. Bands en artiesten, van kleine groepen tot grote namen, komen samen in één arena om hun beste tot nu toe te presenteren. Deze taptoe wordt jaarlijks gehouden in oktober en vindt plaats in Oostende en Lommel. Voor onze band begon het in 2017. Toen ontvingen wij voor het eerst een uitnodiging voor de Internationale Taptoe België. Onze band heeft destijds de uitnodiging graag aanvaard en ook dit jaar (2019) weer meegedaan aan de taptoe in Oostende en Lommel. <Meer...>

Inter. Taptoe België 2019

Massed Pipes and Drums ITB 2019

 


Herdenking Exodus.

Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en omgeving, alsook uit delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 22 september (officiële afkondiging op 24 september) trokken de burgers vanuit Arnhem in noordelijke richting, zowel over Groenendaal (oude Arnhemseweg) als over Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Om deze gebeurtenis te herdenken liepen op 27 september 2019 mensen vanuit Huissen naar het stadhuis in Arnhem, zoveel mogelijk in kleding die past bij de gebeurtenissen van september 1944. Met bussen ging het daarna naar Beekbergen. Daar trok opnieuw een stoet rond, onder meer met paarden en boerenkarren, zoals ook in ‘44 gebeurde. Leerlingen van openbare basisschool Beekbergen deden hieraan mee. Vervolgens was er een herdenking bij het monument in deze plaats. Iemand die de exodus als kind meemaakte heeft een toespraak gehouden. Vervolgens ging het gezelschap naar het centrum van Apeldoorn. Daar trok de stoet door een deel van het centrum, om te eindigen bij CODA.

Ook plaatsen op de Veluwe, zoals Putten, Ermelo en Nunspeet, werden bij de herdenking betrokken. 2 Pipers en een drummer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben hieraan hun medewerking verleend.

Exodus 2019

 


Airborne dropping.

Op zaterdag 21 september vond weer de jaarlijkse dropping op de Ginkelse heide plaats.

Tijdens de Airborne-herdenking worden de strijders herdacht die 75 jaar geleden een vergeefse poging deden om Nederland nog voor de winter te bevrijden. Onder meer door de dropping op de Ginkelse Heide. De Slag om Arnhem ging uiteindelijk verloren. In aanwezigheid van de laatste veteranen worden met de herdenking de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument op de Ginkelse Heide. Bij de dropping was ook één van onze pipers als parachutist aanwezig, namelijk Paul Raymann.

 


Dhr. Mr. G.J. de Graaf beschermheer.

Op 10 september 2019 is de heer Mr. G.J. (Fred) de Graaf geïnstalleerd als beschermheer van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

De heer De Graaf draagt onze band al vele jaren een warm hart toe en onze onderlinge band is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden. Wij zijn er ontzettend trots op dat hij de taak van beschermheer op zich heeft willen nemen.

Installatie beschermheer 48th

 


Herdenken en vieren Souchez.

In het weekend van 31 augustus en 1 september zijn wij weer in Souchez aanwezig geweest om, samen met onze vrienden van de Somme Battlefield Pipe band deel te nemen aan de herdenkingen en festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid in Souchez en omgeving (Frankrijk). Het was wederom een indrukwekkend weekend.

 


75 jaar D-Day.

1944 – 2019 : 75ste Herdenking van de Invasie en de Slag om Normandië. Internationale herdenkingen, gigantische vuurwerkshows, droppings, vrijheidsfeesten, etc… In 2019 staan er heel wat evenementen op het programma, omdat we dan voor de 75ste keer de Invasie en de Slag om Normandië herdenken. Om de vrijheid te vieren! Op uitnodiging van de Somme Battlefield Pipe Band hebben een aantal van onze leden, samen met hen, deelgenomen aan verschillende festiviteiten in Arromanches en omgeving. Een korte video is HIER te bekijken.

Day Normandië

 


Veteranendag Zutphen 2019.

Op 25 mei was de Zutphense IJsselkade het toneel van de jaarlijkse Veteranendag. Bezoekers konden diverse militaire voertuigen bezichtigen en lopen langs stands van militaire instanties. Voor een natje en een droogje konden zij terecht op een horecaplein. Voor de kinderen was er een ‘Toe Doe-kaart’, waarmee zij aan verschillende activiteiten mee konden doen en iets lekkers konden verdienen. En uiteraard maakten aan het eind van de middag de veteranen hun opwachting.

Onze band zorgde voor een muzikale omlijsting van het spektakel. De video kunt u HIER bekijken.

Veterandendag Zuthpen

Foto: T. Mol

 Herdenking in Holten en Optreden Airborne Museum.

Op zondag 14 april werden de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Omdat wij dit jaar tevens de 20 jarige vriendschap vieren met de Somme Battlefield Pipe Band, hebben onze vrienden ons bij deze herdenking ondersteund.

Op zaterdag 13 april heeft onze band, samen met de Somme Battlefield Pipe band een optreden verzorgd bij het Airborne Museum.

U kunt de foto's en video's HIER bekijken.

Airborne Museum 2019

Foto: T. Mol

Herdenking Holten 2019

Foto: W. van Dijken

 


75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

Onze band zal in 2019 en 2020 deelnemen aan diverse herdenkingen en festiviteiten in binnen- en buitenland. In onze agenda wordt u hiervan op de hoogte gehouden.

 


Remembrance Day.

Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

Een kunststof klaproos (poppy) De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt.... <meer>

 


Internationale Taptoe Lommel.

Op 13 en 14 oktober is onze band onderdeel geweest van de Internationale Taptoe België in Lommel. Een unieke ervaring om met de beste Showbands, Pipes & Drums, dansers en solisten uit de hele wereld een onvergetelijke show neer te zetten.

In onze rubriek Foto's en video's vindt u de foto's en video van dit evenement en op ons Weblog leest u het verhaal achter de schermen.

Klik op de foto voor meer informatie.

 


Optredens in Souchez.

Van 31 augustus tot 2 september vierden de steden Souchez en Lens-Liévin een eeuw beëindiging van de Eerste Wereldoorlog. In het kader van die herdenking bood men een rijk gevuld en gevarieerd programma: militaire parades en concerten door fanfares en pipe bands. Eén en ander in de geest van die tijd. Zo droegen bewoners de kleding uit die tijd en rijden er veel (militaire) voertuigen rond. Via Facebook, Twitter en ons Weblog kon u met ons mee op tournee. Een video-impressie van ons optreden vindt u HIER en de foto's zijn HIER te bekijken.

 

48th Highlanders of Holland SBPB Souchez 2018

 


Exodus wandeltocht 2018 (juni 2018).

Op zaterdag 30 juni 2018 was het weer zover, "het Exoduswandelevenement". Met voor elk wat wils, dus afstanden van 5, 10, 17, 25, 42 en dit keer zelfs de 50 kilometer. Dit jaar een bijzondere uitbreiding van het Herinneringslandschap met het 7 kilometer lange Goudsbloem Pad voor de lange afstanden. 3 Pipers van de 48th Highlanders of Holland hebben hun medewerking verleend.

Media: U kunt hier een korte video-impressie bekijken van de herdenking bij het massagraf en de foto's kunt u hier bekijken. Omroep Lingewaard heeft een reportage over deze wandeltocht gemaakt. Hier kunt u de uitzending bekijken.

 

Foto: Wim Woudt

 


Vieren van onze vrijheid (mei 2018).

Op 5 mei was het een prachtig zonnige dag. En uitgerekend op die dag mochten wij onze medewerking verlenen aan de herdenking in Beekbergen en aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Het was een dag met veel zon, muziek en heel veel vrolijke mensen. Een prima dag om de vrijheid te vieren, die wij hebben gekregen dankzij het offer van onze bevrijders. Van een groot aantal bevrijders zelfs het ultieme offer.

 

Foto’s gemaakt door John Tanasale (stg 4-5 mei Beekbergen) zijn te bekijken in ons album.

De video is te bekijken via deze LINK.

 Bevrijding van Apeldoorn (apr 2018).

Op dinsdag 17 april is het 73 jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd. Bij het Sluisje is deze bevrijding herdacht. Er waren diverse sprekers en er werden bloemen gelegd bij het monument, o.a. door burgemeester Berends. Dit monument is geadopteerd door de kinderen van de PC basisschool Prinses Margriet. Meer informatie over de bevrijding van Apeldoorn vindt u HIER.

 

RTV Apeldoorn heeft een item aan de herdenking gewijd. U kunt de video HIER bekijken. In de rubriek Foto's en Video's vindt u de link naar de foto's.

 


Herdenking Lieren (apr 2018).

De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op dinsdag 17 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums heeft aan deze herdenking haar medewerking verleend.

 

Foto's van de ochtend en de avond: John Tanasale

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


Herdenking OBS Oosterhuizen (apr 2018).

Op 16 april werd door de OBS Oosterhuizen de bevrijding van Oosterhuizen herdacht. Door de directrice werd de herdenking geopend, waarna door alle kinderen een bloem bij het monument werd gelegd. Er werden gedichten voorgelezen en door kinderen van de school werden de vlaggen van Canada en Nederland zeer respectvol gehesen. Daarbij werden de volksliederen door 2 pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums gespeeld.

 

De foto's zijn HIER te bekijken.

 


200 jaar Openbare Basisschool Beekbergen (apr 2018).

In april 2018 vierde de OBS Beekbergen haar 200 jarig bestaan. Op 14 april werd een reünie georganiseerd, welke werd geopend door Burgemeester Berends van de gemeente Apeldoorn. Door onze band werd deze opening muzikaal omlijst.

 

Foto: Megan Hachmang

 


Herdenking in Holten (apr 2018).

Op zondag 8 april werden de militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht. Deze herdenking werd georganiseerd door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. <meer info>

 


Bestuurswijziging (mrt 2018).

Tijdens onze Algemene Leden Vergadering is Jacob van Rijsbergen afgetreden als algemeen bestuurslid van onze band. Hij wordt opgevolgd door Harry van Ee. Jacob heeft deze functie 13 jaar uitgeoefend. Gelukkig blijft hij onze band versterken als spelend lid.

 


Optreden in Woon Zorgcentrum De Boskamp in Epe (feb 2018).

Op 6 februari mochten wij op uitnodiging van het Woon Zorgcentrum De Boskamp in Epe, voor de bewoners een muzikale avond verzorgen. Naast de bewoners waren ook een aantal inwoners van Epe aanwezig. Wij vinden het altijd een voorrecht om voor deze generatie, die in hun jeugd vaak voor de eerste keer de klanken van de doedelzak hebben gehoord, op te mogen treden. Zowel de gasten als de bandleden hebben genoten van deze avond. De foto impressie van deze avond kunt u HIER bekijken.

Foto’s : T. Mol

 


Burns Supper en nieuwe Leading Drummer (jan 2018).

Op 23 januari hebben wij traditiegetrouw Burns Night gevierd. Het was (ook traditioneel) een zeer geslaagde avond, waarbij wij onze koks Jan Scholten en John Fundter weer een compliment kunnen maken voor het voortreffelijke diner. Tijdens deze viering is Tristan Hachmang officieel benoemd tot onze nieuwe Leading Drummer. Wij wensen hem veel succes en vooral plezier toe in zijn nieuwe functie.

 


Herdenken en vieren 2018.

In Apeldoorn en omgeving worden er herdenkingen en vieringen gehouden rond 17 april en landelijk herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums verleent aan een aantal van deze herdenkingen haar medewerking en organiseert daarnaast zelf de herdenking van de gesneuvelde Canadese militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada in Holten. .... <meer info>

 


Jaar van Verzet 2018.

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. De aangesloten organisaties belichten het verzet binnen hun reguliere programma .... <meer info>

 


Lichtjes op Oorlogsgraven 2017.

Op kerstavond plaatsten schoolkinderen op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten op alle graven brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Mevrouw Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar. De Holtense Stichting 'Welcome Again Veterans'.... <meer info>

 


Remembrance Day 2017.

Jaarlijks op 11 november is het Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day. Dit is in het Verenigd Koninkrijk en andere de landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.'


 


Veteraan Greene overleden (94 jr).

Eén van de meest markante veteranen van de bevrijding van Gelderland is afgelopen week overleden. Legerpredikant Robert Greene is 94 jaar geworden. Hij is in Canada in zijn slaap overleden. Bij de defilés die in Apeldoorn zijn gehouden trok Greene de aandacht, onder meer door staand uit volle borst het Wilhelmus te zingen. Op zijn beurt had Greene Apeldoorn - en de rest van Nederland - in zijn hart gesloten. Zowel vanwege .... <meer info>

 


Herdenkingen Souchez en omgeving (sep 2017).

Op uitnodiging van de Somme Battlefield Pipe Band zijn wij in het weekend van 1 t/m 3 september te gast geweest in Souchez (Noord Frankrijk). Wij namen daar deel aan diverse herdenkingen en festiviteiten. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Herdenking en Taptoe Passchendaele / Passendale (aug 2017).

Van 31 juli tot 20 augustus 1917 waren drie van de vier grote Schotse eenheden, de 9e Divisie, inclusief de 1e (en enige) Zuid-Afrikaanse Brigade, de 15e en de 51ste Divisie, haast gelijktijdig in de Slag bij Passendale (Passchendaele) betrokken. Onze band heeft daar deelgenomen aan de herdenking en taptoe. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Herdenking slachtoffers Japanse bezetting (aug 2017).

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting.... <meer info>

 


Canada 150 (juni 2017).

Canada bestaat dit jaar 150 jaar. In verband met dit jubileum worden er wereldwijd verschillende evenementen en feesten georganiseerd. Op donderdag 29 juni is het jubileum ook gevierd bij de residentie van de Canadese ambassadeur in Wassenaar. Onze band heeft daar twee opeens verzorgd. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Highland Express 73 (juni 2017).

Er is met man en macht gewerkt aan een nieuwe Highland Express, namelijk nummer 73. In dit nummer wordt u bijgepraat over de vele herdenkingen en optredens waar wij de afgelopen maanden onze medewerking aan hebben verleend. Onze donateurs hebben dit exemplaar inmiddels ontvangen. Wilt u ook de Highland Express ontvangen en daarmee tevens onze band steunen? Dat kan uiteraard. Kijk HIER voor meer informatie.

 


Exodus wandeltocht Huissen (juni 2017).

Op zaterdag 24 juni 2017 vond de 7e Exoduswandeltocht plaats. De tocht ging door de Betuwse natuur over prachtige dijken en langs cultuur historische plaatsen, zoals in Huissen “Exodusmonument en massagraf”, “massagraf” te Angeren, Kasteel en Fort Pannerden te Doornenburg. Twee van onze pipers hebben daar hun medewerking verleend bij diverse herdenkingen en op verschillende punten vaag het parcours en aantal tunes gespeeld. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Taptoe Nunspeet (juni 2017).

De Taptoe Nunspeet is een tweejaarlijks evenement. De eerste Taptoe Nunspeet werd gehouden in 1999. Het initiatief kwam van Rolf Gouswaart die een comité in het leven riep ter voorbereiding van de Taptoe Nunspeet. Een aantal enthousiaste muziekliefhebbers steunden Rolf met hart en ziel. De Nunspeetse taptoe was geboren en bleek meer dan levensvatbaar. Samen met de Seaforth Highlanders of Holland heeft onze band aan de taptoe deelgenomen. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


Canada 150 jaar Music Show Apeldoorn (mei 2017).

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums en de Seaforth Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben meegewerkt aan de Canada 150 jaar Music Show op het Marktplein in Apeldoorn. Naast beide bands namen ook het Trompetterkorps der Koninklijke Marechausse en DAP Apeldoorn deel aan deze taptoe. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 


50 jaar "de Klup" Apeldoorn (mei 2017).

In 2017 bestaat de Klup 50 jaar. Het gehele jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een expositie van 50 kunstenaars (25 leden van de Klup en 25 professionele kunstenaars uit Apeldoorn). De schilderijen zijn in het stadhuis van Apeldoorn tentoon gesteld. De kunstenaars zijn, onder muzikale begeleiding van onze band, naar het stadhuis begeleid. U kunt de foto's en video's bekijken op de pagina Foto's en Video's.

 

 

Klik HIER voor het overige nieuws van 2017

 

 

Internationale Taptoe België 2019

 

Internationale Taptoe België 2019

 

Het is het grootste en meest plezierige internationale muziek- en dansevenement in België. Zij leveren uitzonderlijke en inspirerende muziek van over de hele wereld. Bands en artiesten, van kleine groepen tot grote namen, komen samen in één arena om hun beste tot nu toe te presenteren.

Voor onze band begon het in 2017. Toen ontvingen wij voor het eerst een uitnodiging voor de Internationale Taptoe België. Deze taptoe wordt jaarlijks gehouden in oktober en vindt plaats in Oostende en Lommel. Onze band heeft de uitnodiging toen graag aanvaard en vervolgens meegedaan aan de taptoe in Lommel.

Uiteraard betekent een dergelijke deelname dat je als bandleden goed aan de bak moet. Een aantal tunes was nog niet in ons repertoire opgenomen, dus die moesten door de leden eerst worden geleerd. Daarna moet je de tunes natuurlijk meerdere malen oefenen, zodat je deze echt "in de vingers" krijgt. Dat geldt voor alle leden en secties. Nadat je de tunes in de vingers hebt volgt het oefenen van de figuren. Dit jaar (2019) namen wij deel aan alle edities, dus in Oostende en Lommel. Het uiteindelijke resultaat mag er wezen; wij zijn er trots op. Het was een unieke ervaring om met de beste Showbands, Pipes & Drums, dansers en solisten uit de hele wereld een onvergetelijke show neer te zetten.

U kunt hier een impressie bekijken. Er is veel beeldmateriaal (foto's en video's) van de taptoe gemaakt. Deze worden op dit moment allemaal verwerkt. Binnenkort kunt u dit allemaal op onze site bekijken. HIER kunt u het materiaal van 2018 bekijken.

 


Impressie van de Taptoe 2019.

Opname: Ton Krabbendam

 

Optreden Massed Pipes and Drums (20 minuten)

 

 


 Internationale Taptoe België 2018

Internationale Taptoe België 2018

Voor onze band begon het in 2017. Toen ontvingen wij voor het eerst een uitnodiging voor de Internationale Taptoe België. Deze taptoe wordt jaarlijks gehouden in oktober en vindt plaats in Oostende en Lommel. Onze band heeft de uitnodiging graag aanvaard en vervolgens meegedaan aan de taptoe in Lommel.

Uiteraard betekent een dergelijke deelname dat je als bandleden goed aan de bak moet. Een aantal tunes was nog niet in ons repertoire opgenomen, dus die moesten door de leden eerst worden geleerd. Daarna moet je de tunes natuurlijk meerdere malen oefenen, zodat je deze echt "in de vingers" krijgt. Dat geldt voor alle leden en secties. Nadat je de tunes in de vingers hebt volgt het oefenen van de figuren. Hiervoor is onze band 2 maal naar België (Knokke en Antwerpen) gegaan. Daarna volgt uiteindelijk de generale repetitie op de dag van uitvoering in Lommel. Over onze belevenissen achter de schermen is een weblog geschreven. Dat weblog kunt u HIER bekijken. Daarnaast zijn er 2 video's gemaakt van de repetities in Knokke en Antwerpen. Als u op de plaatsnaam klikt, kunt u deze video's bekijken. Voor de foto's kunt u HIER kijken.

Het uiteindelijke resultaat mag er wezen; wij zijn er trots op. Het was een unieke ervaring om met de beste Showbands, Pipes & Drums, dansers en solisten uit de hele wereld een onvergetelijke show neer te zetten.

 

 

 

Ook meedoen aan dergelijke optredens?

Heb je altijd al rondgelopen met de gedachte om ook lid te worden van een pipe band, maar durfde je die stap niet te zetten? Gewoon doen!
Wij hebben altijd plek voor nieuwe snare drummers en pipers, zowel leerlingen (muzikale voorkennis is niet noodzakelijk) als gevorderden. Kijk voor meer informatie op "Lid worden". Je bent van harte welkom!

 

75 jaar vrijheid Apeldoorn

 

In verband met de afgekondigde maatregelen met betrekking tot het coronavirus kan de Royal Apeldoorn Taptoe helaas niet in 2020 plaatsvinden. De organisatie streeft er naar om dit evenement te verplaatsen naar mei 2021.

 

Apeldoorn viert in 2020 haar 75 jarige bevrijding met een tweedaags evenement bij Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen, maar een defilé zit er niet meer in.

Op zaterdag 9 en zondag 10 mei zijn de voorterreinen van Paleis Het Loo gevuld met een groot herdenkingsevenement. Er wordt onder meer een Canadees legerkamp opgetuigd met oude voertuigen en figuranten, er zijn optredens en een expositie.

Op zaterdagavond 9 mei is er een taptoe; bij die gelegenheid zullen de veteranen die nog naar Nederland zijn gekomen, de eregast zijn. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zullen hier, samen met de Seaforth Highlanders of Holland Pipes and Drums aan deelnemen. Ook het huidige Canada krijgt aandacht en er komt een jongerenconferentie met deelnemers uit Canada, Duitsland en van de Veluwe. Het evenement heeft na 5 mei plaats, zodat de veteranen die nog wel naar Nederland komen, eerst naar de grote herdenkingsactiviteiten elders in Nederland kunnen. Dat was bij vorige kroonjaren ook zo; het evenement in Apeldoorn is traditioneel de feestelijke afsluiting.

De bijzondere rol van deze stad ontstond doordat van april 1945 tot medio 1946 het landelijk hoofdkwartier van de Canadezen in Apeldoorn gevestigd was. Vanuit hier werden geallieerden ingezet voor de wederopbouw van Nederland. In Apeldoorn staat sinds 2000 het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument. Meer informatie over de Royal Apeldoorn Taptoe vindt u HIER.

 

 

 

Bevrijdingsfestival Apeldoorn


 

De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op woensdag 17 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

 

Herdenking Lieren 2019

 


 

’s Morgens om 9.00 uur vond de herdenking plaats met de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool Prinses Juliana uit Lieren, die het monument geadopteerd hebben. De vlaggen van Canada en Nederland werden gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door twee pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

 

’s Avonds om 19.30 uur was er een herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Marten Hartgers met trompet en The Old Army Cars met hun legervoertuigen en een aantal sprekers. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland. 

Meer foto's kunt u HIER vinden.

 


 

Het bevrijdingsmonument in Lieren (gemeente Apeldoorn) bestaat uit een zwerfkei met daarop bevestigd een plaquette en een Canadese es. Bij deze boom is een informatiebord geplaatst. Op 17 april 1985 is met monument onthuld door de toenmalige burgemeester van Apeldoorn, Jhr. Drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland.

 

Monument Lieren

De tekst op de plaquette luidt:
'PRINCESS PATRICIA CANADIAN LIGHT INFANTRY

BEVRIJDERS
VAN
LIEREN
17-04-1945
2E BRIGADE - 1E DIVISIE
THANK YOU LIBERATORS
SICILIË - ITALIË - FRANKRIJK - BELGIË
DUITSLAND - HOLLAND'.

De tekst op het informatiebord luidt:
'17 APRIL 1945 "40 JAAR VRIJ" 17 APRIL 1985
DEZE CANADESE ES IS GEPLANT OP 17 APRIL 1985
40 JAAR NA DE BEVRIJDING DOOR DE CANADEZEN.'

 

Het bevrijdingsmonument bevindt zich in het plantsoen voor de Lierderstraat te Lieren (gemeente Apeldoorn).