De Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op dinsdag 17 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums hebben aan deze herdenking hun medewerking verleend.

 

 


 

’s Morgens om 9.00 uur vond de herdenking plaats met de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool Prinses Juliana uit Lieren, die het monument geadopteerd hebben. De vlaggen van Canada en Nederland werden gehesen, tijdens het spelen van de volksliederen "O Canada" en het "Wilhelmus" door twee pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

 

Foto impressie ochtend 2016 

 


 

’s Avonds om 19.30 uur was er een herdenking met medewerking van de gehele band van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Marten Hartgers met trompet en The Old Army Cars met hun legervoertuigen en een aantal sprekers. Bij het monument werden door verschillende vertegenwoordigers bloemen gelegd. Aan het einde van de plechtigheid werden de vlaggen gestreken, tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland. 

 

Foto impressie avond 2016

Deze fotocollages zijn gemaakt door: John Tanasale 


 

Het bevrijdingsmonument in Lieren (gemeente Apeldoorn) bestaat uit een zwerfkei met daarop bevestigd een plaquette en een Canadese es. Bij deze boom is een informatiebord geplaatst. Op 17 april 1985 is met monument onthuld door de toenmalige burgemeester van Apeldoorn, Jhr. Drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland.

 

De tekst op de plaquette luidt:
'PRINCESS PATRICIA CANADIAN LIGHT INFANTRY

BEVRIJDERS
VAN
LIEREN
17-04-1945
2E BRIGADE - 1E DIVISIE
THANK YOU LIBERATORS
SICILIË - ITALIË - FRANKRIJK - BELGIË
DUITSLAND - HOLLAND'.

De tekst op het informatiebord luidt:
'17 APRIL 1945 "40 JAAR VRIJ" 17 APRIL 1985
DEZE CANADESE ES IS GEPLANT OP 17 APRIL 1985
40 JAAR NA DE BEVRIJDING DOOR DE CANADEZEN.'

 

Het bevrijdingsmonument bevindt zich in het plantsoen voor de Lierderstraat te Lieren (gemeente Apeldoorn).

 


 

 

 Sponsor 48th Highlanders